Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2021 02:21 - ИСКАТЕ ЗДРАВЕ И ДЪЛГОЛЕТИЕ- ЕТО КОЙ ГО ГАРАНТИРА
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 1162 Коментари: 3 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Обратно на общото схващане, елдата не е зърнено растение, понеже е от рода покритосеменни растения от семейство Лападови, така че е много близка с билките ревен и киселец. Това я прави отличен заместител на съдържащите глутен зърнени храни, като пшеницата за хората с непоносимост към глутен. Освен това, цветовете на елдата имат много сладък мирис, което ги прави привлекателни за пчелите и така се появява изключителен тъмен мед със силен вкус.

Елдата, наричана също гречка, се използва в много кухни по света като индийската, японската и корейската в различни ястия. Брашното от елда, направено от листата и цветовете на растението може да се използва като лекарство.

История на елдата:

Елда се отглежда и яде дълбока древност. Първоначално растението е растяло в диво състояние в Северна Европа и Азия. Култивирано, растението се отглежда в Китай, Европа и Русия. През седемнадесети век е пренесено от холандците в Северна Америка.

Елдата е богата на хранителни вещества и предоставя добри количества енергия – 343 килокалории на 100 г, което е 17% от препоръчителния дневен прием, както и на въглехидрати – 71.5 г на 100 г елда или 55% от препоръчителния дневен прием.

Освен това, цветовете на елдата имат приятен аромат и богата, пикантна малцова меласа със землист вкус. Те се използват за производството на тъмно кафяв на цвят мед със силен вкус. Медът от елда се използва като подсладител в пекарството и при печенето на скара.

Медът от елда съдържа много антиоксидантни съединения, наред с множество витамини и минерали. Ето защо той снижава ефектите от действието на причиняващите артрит и рак свободни радикали.

Ползи за здравето от елдата: 1. Богат източник на протеини:

Елдата е добър източник на висококачествени протеини – 13.25 г на 100 г елда или 24% от препоръчителния дневен прием, който се усвоява много лесно, поради което тя е много добър заместител на месото.

2. Алтернатива на мазнините:

Скорбялата в елдата има действието на мазнина в готовите храни, ето защо елдата се използва широко в пекарството. В 100 г елда има 3.40 г мазнини, което е 17% от препоръчителния дневен прием, като в същото време не съдържа холестерол.

3. Снижава кръвното налягане:

Елдата съдържа значими количества рутин, който може да се набавя от листата на растението и действа като лек за лечение на високото кръвно.

4. Противоалергични свойства:

Шушулките на елдата популярно се използват за пълнеж на възглавници, понеже спомагат лечението на алергии, причинени от прах, пера и полени.

5. Предпазва от диабет:

Последни изследвания откриха, че елдата, с гликемичния си индекс от 54, помага в контролирането на диабета понеже снижава кръвната захар за разлика от ориза и пшеницата.

Елдата е храна с нисък гликемичен индекс. Въглехидратите в нея са сложни, което означава, че се усвояват бавно в кръвотока. Благодарение на тези сложни въглехидрати, елдата ви помага да се борите с дисбалансите в нивата на кръвната захар. Ако храната, която ядете не ви помага да се справяте с тези дисбаланси, тогава може да започнете да изпитвате умора, възпаление и появата на диабет. Като консумирате повече елда, вие ще забележите подобрени нива на кръвната захар и снижена резистентност към инсулина.

6. Подобрява здравето на стомаха и червата:

Елдата е един от най-добрите източници на фибри и може да се използва за приготвянето на каша. Приготвена така, елдата е най-полезна за стомаха и червата. Протеинът в елдата има действие подобно на това на фибрите и се бори със запека.  Тази храна също така снижава риска от рак на дебелото черво. Това се дължи най-вече на факта, че елдата съдържа голямо количество хранителни фибри, вещества известни с това че помагат на тялото да функционира на здравословно ниво.

Изяждането на само една чаена чаша елда ще ви предостави шест грама хранителни фибри. Това не само ускорява преноса на храна през храносмилателния тракт, но и ви кара да се чувствате сити за по-дълъг период от време. Хранителните фибри са изключително важни за регулирането на изхожданията. Благодарение на антиоксидантите в елдата, тя предпазва храносмилателните органи от инфекции, рак и други застрашаващи здравето усложнения. Елдата е известна и като естествен пробиотик, което означава, че тя храни полезните бактерии в стомаха и червата.

Неутралните топлинни свойства на елдата спомагат прочистването и укрепването на червата, което косвено подобрява апетита и лекува дизентерия и хронична диария.

7. Извлича излишните течности:

Елдата допринася за извличането на прекомерните течности и задържаната в тялото вода от отеклите места в тялото.

Елдата може да бъде чудесен съюзник в битката със задържането на вода в тялото, заболяване при което тялото задържа вода в клетките и така се образуват отичания на лицето, ръцете и стъпалата. Благодарение на различните флавоноиди в елдата, тази храна ви предпазва от задържането на вода в тялото и ви спасява от отоци.

8. Елдата е затопляща храна:

Елдата е ян храна, която е полезна за консумиране през студените зимни дни. Направете я част от хранителния си режим през зимата за извличането на най-много ползи от нея.

9. Не съдържа глутен:

Елдата не е зърнена храна и не съдържа глутен. Това е добре за хората, страдащи от цьолиакия и за чувствителните към глутена.

10. Снижава холестерола:

Яжте елда редовно, за да снижите риска си от повишен холестерол и хипертония. Елдата също така снижава вредния (LDL) холестерол и повишава полезния (HDL) холестерол. Това спомага избягването на телесни тлъстини, плазмен холестерол и камъни в жлъчния мехур.

11. Антиоксиданти:

Елдата е богат източник на флавоноиди като рутина. Те имат действието на антиоксиданти, защитаващи ви от заболявания, причинени от недостиг на витамин С, както и да намаляват пропускливостта и чупливостта на стените на кръвоносните съдове. Тя е подходяща храна за хора, които страдат от хемороиди и разширени вени.

12. Флавоноиди:

Флавоноидите в елдата спомагат поддържането на здравословен кръвоток. Те предпазват от слепването на тромбоцитите и също така спират окисляването, нанасяно от свободните радикали и превръщането им във вредни окиси на холестерола.

13. Съдържа магнезий:

Това незърнено растение съдържа магнезий, 231 мг на 100 г елда или 58% от препоръчителния дневен прием. А магнезият отпуска кръвоносните съдове и подобрява кръвообръщението, така че елдата помага за поддържане здравето на сърдечно-съдовата система в тялото.

14. Снижава нивото на кръвната захар:

Елдата спомага поддържането на нивата на кръвната захар. Препоръчва се елдата да е част от хранителния режим в умерени количества с цел регулиране на нивата на кръвната захар. Елдата снижава нивата на глюкозата и инсулина. Тя засища глада и предпазва от диабет.

15. Предпазва децата от астма:

Елдата не само снижава интензитета или честотата на пристъпите на астма, но тя може също така да предпазва децата от развиване на астма. Децата, които не ядат достатъчно зърнени или зърно-подобни храни са в по-висок риск от развиване на астма, просто защото им липсват важни противовъзпалителни хранителни вещества като магнезий и витамин Е.

Елдата съдържа полезни количества неразтворими фибри: в 100 г елда има 10 г фибри или 26%, а тези фибри помагат на децата да се справят по-лесно с астмата.

16. Предпазва от рак на гърдата:

Елдата съдържа фитонутриенти или растителни лигнани, които добре се усвояват в червата. Те са сродни на естрогена, но действието им в човешкия организъм е много по-нежно от действието на  естрогена, като в същото време те в значителна степен намаляват риска от клетъчни мутации и от рак на гърдата. Ентеролактонът е полезен в предпазването на жените от рак на гърдата.

И така, жените могат да извлекат големи ползи от честата консумация на елда понеже тя има противоракови действия върху развитието на раковите клетки при рак на гърдата.

17. Полезна е за жените в менопауза:

Редовният прием на елда е особено важен за жените в менопауза понеже снижава риска от високо кръвно налягане, рак на гърдата, висок холестерол и други сърдечно-съдови заболявания.

18. Пази от чернодробни заболявания:

Елдата е с високо съдържание на В-комплекс витамини и е най-полезна за хората с чернодробни заболявания и с други сходни заболявания.

В 100 г елда има 30 мг фолат (витамин В9) или 7.5% от препоръчителния дневен прием; 7.020 мг ниацин (В3), съответно 44% от препоръчителния дневен прием; 1.233 мг пантотенова киселина (витамин В15) или 25% от препоръчителния дневен прием; 0.425 мг рибофлавин (В2) или 33% от препоръчителния дневен прием; и 0.101 мг тиамин (В1) или 8.5% от препоръчителния дневен прием.

19. Нискокалорична храна:

Елдата е богата на инозитол, което прави тази нискокалорична храна добре балансирана. Елдата снижава натрупването на мазнини и спомага поддържането на метаболизма в тялото.

20. Елдата е полезна за кожата и косата:

Елдата е богата на В комплекс витамините тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина, пиридоксин и фолат. Тези водноразтворими витамини са полезни за здравето на кожата и косата. Освен това, съдържанието на рутин в елдата има антиоксидантни свойства, полезни за снижаването на признаците на преждевременно стареене. Висококачественият протеин в елдата е необходим за добрия растеж на косата. Протеинът съдържа аминокиселините нужни за здрави коса и нокти.

21. Подобрява еластичността на кожата:

Елдата е богат източник на полиненаситени мастни киселини, които подобряват еластичността на кожата. Яжте редовно елда и й позволете да поддържа младежкия вид на кожата ви дълго.

22. Предпазва кожата от увреждане:

В витамините са много полезни за кожата, ноктите и косата като също така снижават увреждането, причинявано от излагането на слънчева светлина и на други фактори на околната среда. Рибофлавинът, ниацинът, пантотеновата киселина, тиаминът и фолатът са В витамините, които помагат за предпазването на кожата от увреждане. Всички те се съдържат в елдата.

23. Елдата е полезна при множество други заболявания:

Елдата се препоръчва и като средство за борба с ревматизъм, срещу атеросклероза, при снижена функция на щитовидната жлеза, както и за запазване на добро зрение.

24. Елда се използва и в рефлексотерапията:

Елдата се използва в рефлексотерапията. Ходенето на бос крак по зрънца елда позволява притискане и своево рода масажиране на редица активни точки на ходилото.

25. Елдата е полезна е за костите:

Множеството хранителни вещества в елдата, особено цинк и селен (виж по-долу) спомагат за изграждането на здрави и силни кости.

Елдата съдържа както цинк, така и селен, двата минерала от които се нуждае тялото за да поддържа здравето на костите. Освен това, селенът прави ноктите и зъбите по-здрави.

26. Подобрява здравето на сърцето

Елдата съдържа много различни съединения които подсилват здравето на сърцето като мед, фибри, магнезий и рутин. Всъщност, елдата се счита за един от най-богатите източници на рутин, който е антиоксидант познат с това че препятства формирането на съсиреци, снижава кръвното налягане и възпалението. Тази храна има полезен ефект върху липидния профил на кръвта, което в голяма степен снижава риска от сърдечни заболявания.

27. Противодействащи на артрита свойства

Рутинът подобрява не само здравето на сърцето, той също така помага на тялото да побеждава възпалителни заболявания като артрита. Този антиоксидант е известен с това че забавя развитието на различни възпалителни заболявания.

28. Укрепва имунната система:

Елдата предоставя както забелязвате множество ползи за здравето, но тази вероятно е най-важната от всички. Човек се нуждае от силна имунна система, за да може да се бори с различните заболявания. Елдата съдържа множество антиоксиданти като селен, фенолни киселини, флавоноиди и токофероли, които всичките се знае че откриват и изхвърлят свободните радикали от тялото.

29. Съдържа по-малко токсини:

Повечето зърнени храни са пълни с различни токсини, защото фермерите използват прекомерни количества пестициди и торове, за ускоряване на растежа и повишаване на добивите. Обаче, чудесното нещо относно елдата е че тя расте невероятно бързо, така че не се нуждае от хербициди и пестициди. Ето защо елдата съдържа по-малко токсини от много други селскостопански растения.

30. Спомага отслабването

Ако искате да свалите няколко килограма, то започнете да ядете повече елда. Тази храна е богата на фибри, което означава че ви засища за дълго. Освен това, както вече споменахме, елдата съдържа по-малко калории от подобните й на вкус ечемик или пшеница.

31. Снижава риска от депресия

Благодарение на аминокиселината триптофан, елдата помага в битката с депресията. Триптофанът е важен за психичното здраве, защото тялото го използва за производството на хормонът серотонин, отговорен за това да се чувствате добре. Триптофанът не само снижава риска от депресия, но е свързан и с подобряването на качеството на съня.

32. Подобрява здравето на жлъчката

Още една полза за здравето от консумацията на хранителни фибри е снижаването на вероятността от образуване на камъни в жлъчния мехур. Когато човек консумира достатъчно хранителни фибри, тялото не изпитва голяма нужда от прекомерното секретиране на жлъчни сокове. Когато тялото произвежда доста жлъчен сок човек е в риск от развиване на камъни в жлъчката.

Елдата съдържа полезни количества неразтворими фибри: в 100 г елда има 10 г фибри или 26% от препоръчителния дневен прием, което помага за избягване на камъни в жлъчката.

Ползи от меда от елда:

1. Предпазва от сърдечни заболявания:

Медът от елда съдържа флавоноиди, които снижават риска от рак и от сърдечни заболявания. Полифенолите (антиоксидантите) в меда от елда придават наситения му тъмно кафяв цвят.

2. Предпазва от кашлица:

Медът от елда е много полезен при кашлица. Той често се дава дори на бебета, като естествено лекува и възрастните от кашлица.

3. Нисък гликемичен индекс:

Медът от елда е полезен за регулирането на нивата на кръвната захар. Той има нисък гликемичен индекс.

4. Овлажнява и подхранва:

Медът има антибактериални свойства, които са полезни за кожата. Може да се използва самостоятелно или смесен с други съставки, за да овлажнява и подхранва кожата и спомага запазването на мекотата й.

5. Има оздравяващо действие:

Медът от елда има антибактериални и противовъзпалителни свойства, спомагащи бързото заздравяване на раните и изгарянията.

6. Прибавяйте го в храната и напитките:

Медът от елда може да се окаже най-добрият подсладител и овкусител за вас, добавяйте го в храната и напитките си както и към любимия си чай!

Още факти за богатото съдържание на хранителни вещества в елдата:

Елдата съдържа, както вече казахме, висококачествени протеини, както и 9 есенциални аминокиселини, сред които лизин (672 мг на 100 г елда или 32% от препоръчителния дневен прием); метионин (172 мг на 100 г елда или 24% от препоръчителния дневен прием); и триптофан (192 мг на 100 г елда или 69% от препоръчителния дневен прием).

Елдата е добър източник на електролити: натрий 1 мг на 100 г елда или 1% и калий 460 мг на 100 г елда или 10% от препоръчителния дневен прием.

Елдата е много богат източник на желязо – 2.20 мг на 100 г или 27.5% от препоръчителния дневен прием.

Елдата съдържа много минерали: калций – 18 мг на 100 г или 2% от препоръчителния дневен прием; мед – 1.100 мг на 100 г или 122% от препоръчителния дневен прием; манган – 1.300 мг или 56.5% от препоръчителния дневен прием; фосфор – 347 мг на 100 г или 50% от препоръчителния дневен прием; селен – 8.3 мг или 15% от препоръчителния дневен прием и цинк – 2.40 мг на 100 г или 22% от  препоръчителния дневен прием.

Как да съхраняваме елдата:

Можете да я държите в херметически затварящ се контейнер.

Винаги дръжте буркана на хладно и сухо място.

Брашното от елда можете да държите в хладилника.

Любопитно за елдата:

Елдата не трябва да се смесва със захар, защото захарта неутрализира всички ползи за здравето, предоставяни от елдата.

Обаче, можете да смесвате елдата с почти всичко друго, като гъби, зеленчуци, плодове, ядки, мляко и месо.

Елда, странични ефекти:
  1. Елдата не трябва да се консумира от хора с проблеми с далака.
  2. Винаги се консултирайте с алерголог преди да давате елда или мед от елда на дете.
  3. Елдата е безопасна за възрастните.
  4. Понякога елдата може да повиши риска от слънчево изгаряне.
  5. Прекомерната консумация на елда може да причини хрема, астма, кожни обриви, сърбеж, оток или дори фатално снижаване на кръвното налягане.
  6. Хората алергични към латекс или ориз може да имат непоносимост към елдата.
  7. При алергия към елда, симптомите включват обриви по кожата, отичане, храносмилателни проблеми и в най-сериозния случай, тежък алергичен шок.

Източници:

http://www.healthbeckon.com/buckwheat-benefits/?ref=popularstream http://www.healthyfoodteam.com/this-is-why-you-should-eat-buckwheat-every-day/

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BB%D0%B4%D0%B0

https://appreciategoods.com/buckwheat/




Гласувай:
13



1. kvg55 - zaw12929,
11.06.2021 03:51
У нас не се отглежда елда.
цитирай
2. zaw12929 - Димитър Ганев: От "Има такъв ...
12.06.2021 20:31
Димитър Ганев: От "Има такъв народ" зависи дали ще се състави правителство
Иван Костов: ИТН единствени с шанс да съставят правителство

Прочети още на: https://www.dnes/politika/2021/06/10/ivan-kostov-itn-edinstveni-s-shans-da-systaviat-pravitelstvo.493235




цитирай
3. zaw12929 - У нас не се отглежда елда. има елда в ...
12.06.2021 20:32
kvg55 написа:
У нас не се отглежда елда.


има елда в магазини "Берьозка
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 14211022
Постинги: 5609
Коментари: 13044
Гласове: 68274
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031